Tuesday, July 19, 2011

S+S+S+S+S

selepas aku abis cuti bersalin arih tu,
dengar kecoh2 kat ofis kena buat 5S..
ape benda semua 5s tu..

yang penting impaknya adalah tambahan kerja
aku ingat terlepas kena buat 5s
tetapi rupanya tidak ketinggalan

maka
aku menghangkut abah 3A ke pasaraya Cowboy
untuk membeli fail-fail
dan benda-benda berkaitan dengan 5s..

5s adalah... (jeng..jeng..jeng..)

setelah diterangkan oleh kengkawan
ape yang kena buat..
jem sekejap
sebab tak tahu nak start kemas meja aku dari mana
(sbb ketidaktentu-semaknyaa mejaku a.k.a macam-macam ada)

mahunya mulut nak mengomel sebab banyak benda nak kena buat
tapi teringat kata-kata itu

kalau TAK NAK BAHAGIA, buat 3 perkara..salah satu SUKA MERUNGUT

maka,
ku tahan semua sumpah seranah dalam hati (it works, perasaan akan jd lebih positif)
fokus untuk siap mengemas meja seharian
dan Alhamdulillah it works.
jeng..jeng..jeng..

eh silap gambar (gambar di atas mode: tgh buat kerja)


antara perkara yang HANYA perlu ada atas meja (bos 5S suruh, selaras semua staf)

- DUA (2) kotak fail ATAU fail semasa (contoh FRP)

- SATU (1) ‘ikat’ PB pelajar (contoh kuiz/ujian/laporan amali)

- DUA (2) batang pen/pensil

- SATU (1) Kalender meja (jika ada)

- TIGA (3) hiasan (contoh frame gambar, kotak tisu, pokok, memo pad dll)

- SATU (1) Tray (jika ada) dilabelkan (contoh IN, OUT, KIV dll)

- SATU set komputer (jika ada)

- Tanda nama pensyarah diletakkan di atas monitor, meja, partition atau tempat yang sesuai

fuh..
macam tak percaya itu meja aku
haha.
tak pernah sekemas itu hik hik

dalam laci pun kena kemas, label setiap alat tulis yang ada..


walaupun sumpah-seranah berhambun-hambun
tertanam dalam hati
selepas buat 5S ni
aku sukaaa.
sebab
pen senang nak jumpa
cop senang jumpa sebab nak cop borang student
dokumen ku pun tak bercampur baur..
(nampak sangat tak sistematik sebelum ni)

++ en suami kata sekolah dia dah lama buat 5S, poli baru nak buat.. hehe

3 comments:

Ida_Iara said...

sama la mcm sy kak ida..aritu sgt2 tension nak 5s kan meja ni. maklum la sblm cuti bersalin brg byk duk atas meja. balik naik ofis je, tgk sume brg sy org dh sumbat bwh meja. nk ltk kaki pun payah. Alhamdulillah bila dh buat operasi sket2 mcm tak caya tgk meja sdri skrg.cuma time keje mmg nmpk full lg la meja tu..but at least balik keja meja dh bleh nmpk kemas blk. sy citer kat husband, dia bleh sebut yg istilah jepun tu lg kat sy...ahaha. nmpk sgt poli kita mmg baru nak start.

aziyana said...

bagus! 2 thumbs up
i selaku ajak 5s polisas mengucapkan tahniah..hahahahahahhahahaha

Anonymous said...

Salam,
Maaf puan, sya nak brtanya, mana nak beli tray stationary tu...brapa RM?