Sunday, March 27, 2011

novel

aku bukan penggemar buku novel melayu mahupun inggeris.
terjebak dengan novel inggeris setelah diperkenalkan oleh my best fren, Fah.
dia memang pembaca tegar novel inggeris.. satu buku bleh abis 3 jam je. pergh.

aku bukan camtu.
satu ketika dulu, fah kenalkan aku dengan buku sophie kinsella(the author) tajuk 'can u keep a secret?' aku beli satu.

first time aku abiskan satu buku. sangat best, menepati citarasaku yang sukakan cerita ringan dan kelakar. nak abiskan satu buku tu pun amik masa berapa bulan.

later, tetiba keinginan mencari buku lain dari author yang sama tercetus. aku pun 'google' kat internet, jumpa FREE EBOOK buku sophie kinsella ni tajuk Undomestic Goddess. punyala aku suka. siap letak kat handfon(ada adobe reader), sebab senang nak baca..

lastly. hari khamis yang lepas..tgh syok baca cite tu, tetiba page 153 dah abis. total page adalah 294.. huhu. keinginan yang sangat tinggi nak tahu apa cerita selanjutnya, aku minta husband cari kat ECM. jumpa satu kat MBS.

my husband tanya, cite dia best ke? aku pun cerita dengan semangatnya serba sikit cerita tu.. lastly, dia minat gak.. dan dia yang abiskan baca dulu. hehe

alkisah cerita undomestic goddess dipendekkan camni(kpd yg belum baca la..)
  • sorang lawyer ni,samantha, genius, keje kat highrank law company.
  • satu hari, dia ter'miss' satu contract penting.merugikan client dia 50juta pound
  • takut kena saman, dia panik dan larikan diri..
  • kepenatan melarikan diri, termasuk satu rumah majikan yang tengah tunggu calon interview
  • interview jadi housekeeper..si samantha ni terima keje as housekeeper(maid@bibik) sebab tak tahu nak sembunyi kat mana..
  • sedangkan dia tak pernah masak dan iron baju, tak pernah kemas rumah..everything ekspress.. (itu cerita yang kelakar tu..)
  • then .. kena baca buku ni la kalau nak tahu endingnya..
abis dah baca.. sangat best

dalam kereta tengah tunggu mak pergi supermarket..kehkeh.

lepas ni nak cari 'Remember me?'. ebook dah ada, mesti half cerita je dia bagi kan.. ada sapa2 dah baca?

5 comments:

cknorm said...

hahahaaha i love kinsella. but the truth hardly finish even her most pop piece, confession of shopaholic yg best tu.

mmula ingtkan i'm just not into chick-lits... then baca buku lain pun tak habis2 gak.. hihihii

ida dh baca eat-pray-love? aku dh beli, belum baca, bukunya hilang! bole?? huhuhu

Rih0ney said...

rase macam ade beli remember me..nak pinjam kah?

ida_F said...

norm: HILANG? no way.. camne leh hilang. hehe. memang hilang tension bila baca buku tu. tapi, lepas baca tambah tension, sebab keje umah tergendala..hehe

rina: waa, pinjam....NAK!

nad said...

kak ida..haritu ade terbeli Shopaholic and Baby..haha wpun x bape suke sophie kinsella tp best gak yg ni..twenties girl pun ok gak..

nnti cube try cecelia ahern if u could see me now..bestt

Rih0ney said...

bole2..nnt gitaw smula k..buku2 len ade jugak tp ade yg masih blom bace smpai skrg..hehe..