Friday, March 23, 2012

Resepi Ayam Bakar.


WOAA.
sudah lama tidak menempek gambar makanan.
sedap kan?

saya ada melanggan majalah SEDAP. dan resepi ayam bakar ini saya ambil dari situ. 
Ingin mencuba resepi lain dari yang biasa di masak.

dan yang pasti..
ingin memanfaatkan buku resepi yang dilanggan.
tak banyak cuba, 1 jadilah kan..
hehe

Nama ayam bakar ini.. AYAM BAKAR LUMAJANG.
jangan tanya 'LUMAJANG' tu apa/
saya pun tak tahu.
main ikut resepi je tau!

gambar dari majalah. mengiurkan!

saya nak share resepi kat semua, tapi malas nak taip. Aci tak?

sangat gembira melihat mereka makan dengan penuh selera. best.. best.. menjilat jari

p/s majalah SEDAP sungguh best.

4 comments:

normNorm said...

Kalau diambil dr majalah Sedap, yg setahunya redaksi dan semua resepinya authentic Indonesia, rasanya tak silap lagi kalau normi katakan...Lumajang adalah nama satu tempat di Jawa Timur.

Seorang datuk saudara normi dan keluarga besarnya berkembang disitu... rumahnya dikaki Gunung Semeru. An active volcano. pemandangannya menarik!

Sedikit cebisan kenangan dr kunjungan ke daerah lumajang, pd tahun 1995.

;-)

ida_F said...

WAAAH.
thanks normi for the sharing.

patutlah semua resepi Ayam Bakar dalam keluaran terbaru dia, namanya pelik-pelik. But still, resepinya boleh diikut, bahan-bahan simple, sama dengan Malaysia...

Ida_Iara said...

perghh..telan liur nengoknye. lama dh tak bakar2 ni..asyk goreng je ayamnye kat umah ni.

ida_F said...

Jom try ida. Resepi ni tak ambil masa lama untuk bakar, sebab dah siap-siap goreng ngan masak dalam kuah dia. Best tau! First time goreng ayam yang dilumur perahan air limau je. Biasa dengan garam dan kunyit je.