Wednesday, April 15, 2009

Nak edit gambar online?


mari kita kongsi ilmu baru.. i just found this recently.. how to edit pictures online.

biasanya kita guna software sendiri, photoshop, photo editor sendiri.. kena install dulu baru leh nak guna.. itu pun kalau ada installer.. sekarang dah ada service edit foto online yang bleh buat macam2 editing gambar dan yang paling penting ...FREE!
lets click to ..--->http://www.picnik.com/
tak perlu register untuk edit gambar.. cara-cara edit..

1. first, upload gambar pilihan kita.


click pada 'Upload a photo'

2. lepas kita choose gambar kita, dia akan loading (amik masa skit)
tgh loading la ni

3. Pada bahagian 'create', cuba edit gambar guna HDR-ISH (parameter bleh ditukar sesuka hati)
aku pilih gambar tomyam di restoran PADI

4. Masukkan la 'text' apa2 ..

5. Then, save semula dalam komputer kita.. Hasilnya:..jeng..jeng..jeng

sebelum edit

selepas edit.. Menarik kan? lets try!

3 comments:

tunfrida said...

ya, picnik. lama dah tinggalkan picnik sejak gunakan photoscape.

above all, photoshop best, cuma takde masa nak layan. haha

ida_F said...

photoscape pun online jugak ke? waa.. bleh cuba ni..

sebelum ni, guna photoshop gak.. tapi tunggu dia loading pun lama, padahal nak touchup sket je.

photoshop memang best, cuma tak terer guna trik2 dia..sket2 pandai la

tunfrida said...

dak aih...photoscape kena install ke pc.