Wednesday, December 14, 2011

shirring or smocking

sangat teruja untuk share terutama kepada Ida dan Mcna

terjumpa tutorial step by step camne nak buat hujung lengan bergetah tu. best best.
tak sabar nak ada masa khusus untuk ber'hobi' ini.

*sila klik gambar untuk tengok tutorial.

p/s semua benda aku nak buat, yang mana satu yg nak jadik ni.. hee

2 comments:

Ida_Iara said...

istilah paling tepat untuk yang ni adalah shirring....hehe.gunakan elastic thread kaler putih or hitam yg available dipasaran. dulu i tought sama je dgn smocking..tp smocking tu biasa org buat guna mesin pleater (sila google yer) then kasi jahit sulaman tertentu pada kain yg telah di'smocking' tu. sy dah try buat shirring aritu.huhu..tp tak brp menjadi,abis satu gulung elastic thread sia2 saya kerjakan. so thanks for the tutorial tu nnt sy godek balik mcnme nak menjayakan shirring ni especially di lengan baju kurung..

aziyana said...

hahahha meisn jahit blom beli lg ni tp xpe, harus bookmark tutorial neh..boleh buat baju husna :) thanks ya k.ida