Friday, July 3, 2009

pengalaman di labour room

ni nak kongsi pengalaman kat labour room..

aku masuk labour room pukul 4.25 petang. hubby ada kat luar.
nurse tanya.. hubby nak masuk tak.. aku jawab ya..

lepas tukar pakaian, aku pun baring atas katil labour room tu
sakit kontraction macam biasa. sakit gak la. selang 10 minit.
pukul 5.15 petang, dia dah pecahkan air ketuban
doktor kata, bukaan baru 4 cm. macam lama lagi nak kena tunggu.
aku dah debar.

pengalaman lepas kena pecah air ketuban, sangatlah sakit.
lepas pecah air ketuban.. contraction makin kerap.
sakit bukan main. nurse pun ajak hubby masuk, bagi semangat sikit.
bila dia ada pun aku rasa macam takde.
bila aku sakit, dia just jawab "biasala sakit.. 3 tahun sekali " (grr..)


lepas tu,ada doktor pakar masuk.
dia tanya.. "nak ubat penahan sakit tak?"
aku teringat buku yang aku baca..
kalau amik ubat penahan sakit, baby akan suka tido..
tanak minum susu, cepat kena kuning.


aku pun jawab la "tanak.." dengan alasan, kalau setakat sakit yang tengah aku alami tu, aku bleh survive.
rupanya..

sakit yang mendatang, lagi macam nak mati..
menggigil-gigil badan menahan sakit..
sampai kena marah sebab aku mengerang sakit.. (nk buat camne, kat government)

ayat yang selalu keluar dari mulut..
"nurse, lama lagi ke nak bersalin.."

pastu,
ada misi senior datang, tolong bagi kepala baby engage kat bawah..
dia suruh aku meneran macam nak berak..
sikit je.. bukan sampai bersalin.. sambil tangan dia masukkan ke bawah sebab nak rasa kepala baby
reaaaal punya sakit.. aku bleh rasa tulang pinggul terbuka sebab kepala baby turun..


masa tu hubby dah keluar
nak dekat maghrib dah waktu tu..
nurse tanya..
kalau rasa nak berak bgtau..

aku yang dah tertahan sakit pun, ada rasa nak berak
aku pun bgtau.. beberapa nurse bergegas dtg,
ada yang pegi panggilkan hubby.
sebab aku dah nak bersalin.. malangnya hubby gi solat..

takleh nak tunggu.. nurse suruh push gak..
waa.. sakit.. sambil diorang pun bg dorongan..

"ok, bagus ida.. lagi..lagi.."

pastu diorang suruh tarik nafas..
argh..aku pun pause.. tarik nafas.. push lg
nak tercabut nyawa..


sampai nak keluarkan bahu baby, aku rasa sakit gile.
tenaga dah tak berapa.. sebab menahan sakit contraction tadi.
nasib baik sempat makan kuih sebelum masuk labour room tadi..


bila dah keluar, diorang catit masa ..7.37mlm
baby nangis, diorang letak atas perut aku..
menangis gak la..kegembiraan.. setelah berjuang menahan sakit.

barulah hubby masuk..
dia sambut baby, azankan kat situ..

senior nurse pun sambung uruskan keluarkan uri..
dan darah beku ..
sama je sakitnya macam bersalin..

lepas tu, kena jahit.. punyalah lama..
sebab nurse kata.. aku pnya kulit macam tauhu
lembut.. jahit je, terputus.. kena jahit banyak kali sebab takut bleeding
lama gile..

sikit-sikit dia jahit.. pastu dia geleng kepala..
pastu amik benang lain.. jahit lagi .. geleng kepala.
argh. sakit.

lepas semua selesai..
aku kena tunggu kat atas troli..dari pukul 9 sampai kul 10 setengah (biasala..government)
katanya takde bilik kosong..
kena tunggu.. sampai sejuk2 kaki aku..

apapun, layanan nurse2 sangat baik
mcm kat swasta lak.. terima kasih..

apapun, no wonder why.. taraf seorang ibu jauh lebih tinggi dari seorang ayah..
ibu, terima kasih kerana melahirkanku..

5 comments:

fuadnis said...

seronok baca pengalaman ida....tgh dok terpikir..dapat tak rasa sakit bsalin mcm ida..sbb dl cezer..hu.hu..

ida_F said...

masa anak first pun tak rasa se'REAL' ni.. sebab masa tu kena injek ubat penahan sakit.
ada juga terniat nak rasa betul2 sakit bersalin, memang Allah makbulkan.. moga anis selamat semuanya insya Allah

zul said...

amboi, aku plak yg rasa ngilu nyer.. huhuhuhu

tunfrida said...

ida, kalau encek suami ku berkata gitu...hahh...siapla dia!

tak merasa betapa azabnya...bolehla.

membaca tulisanmu shj dh menggamit kengiluanku waktu bersalin dulu. serious, mmg sakit yg tiada tandingnya.

Anonymous said...

IDAA...SAje nak comment kat sini..i baca u nye cerita ni...sampai rasa mcm i pulak nak bersalin... + really scaredd tau tak..
waaa takutnye ida..doakan lah i iyer. - dee-