Monday, April 25, 2011

Nak tahu orang tu tipu atau tak?

rasa-rasa korang tahu tak camne nak detect seseorang tu TIPU atau tak?

cuba cek..
1: Tengok gerak tangan: kajian menunjukkan orang yang menipu mudah pegang mana-mana bahagian muka atau garu hidung ketika bercakap.

2: Tengok matanya: orang yang tipu akan banyak berkelip mata dan akan elak 'eye-contact'

3: Tengok senyumannya: orang yang bercakap benar akan guna banyak guna otot muka, penipu hanya tarik senyum di bibir.

4: Tengok posture badan: orang menipu biasa buat 'closed-posture body' contoh peluk tubuh, atau secara tidak sedar akan letak sesuatu objek di antara dia ngan kita.

5: Dengar penerangannya: jika dia menjawab soalan kita lebih dari sepatutnya. berwaspadalah..

(siap ada movie sekali)

**cuba kita tengok ahli politik atau artis diinterview, rasa-rasa bleh apply tak ilmu ni?

2 comments:

missFridaNorm said...

Okeh, lepas ni kita sesama apply kat Datuk Trio. ahahahaha

ida_F said...

norm: boleh jugak kan? tapi sekarang ni malas dah nak tengok berita.. berita ntaha hapa..