Monday, April 6, 2009

"nanti saya ajar.."

aku masih 'confius' bila something happen this morning. mungkin para ibu yang ada anak kecik macam aku ni bleh bagi pendapat la.

ceritanya mcm ni.. pagi tadi masa aku hantar afiq gi taska dia, budak kat nurseri tu tanya aku..

" kak, afiq ni tak pandai pakai baju sendiri ke?"

aku tercengang..

"kenapa?" aku tanya. dalam hati aku terfikir gak.. "haah ye, aku tak pernah test anak aku ni pakai baju sendiri"..

budak tu jawab,

"lepas pakaikan pampers, semua budak dah siap (pakai baju), afiq je tak siap lagi"

"ooo.. nanti saya ajar" aku jawab sambil terpinga-pinga lagi ngan soalan dia..(ker aku masih mamai lagi pagi tadi)

walaupun dah lebih kurang 2 jam setengah yang lepas soalan itu ditanya pada aku.. aku masih confius, a few questions are hanging around my head..
  • adakah sudah tiba masanya afiq pandai pakai baju sendiri?
  • macamana aku nak ajar dia pakai baju sendiri? (ini boleh diusahakan kemudian..)
  • aku banyak tumpu ajar mengenal objek dalam buku, tapi ajar pakai baju..aku tak terfikir la nak ajar.. *blushing*

4 comments:

nurul aziyana said...

hurm..afiq baper thn?biasanya kan, bile ader adik baru la die tahu nk urus dri..hehhe skang xder adik seme mak yg buat..er btol ker cmtu?

tunfrida said...

i'd like to express my pendapat but seems like it would b too long here, i make it as one entry post. harap ida boleh baca dan komen disitu, ya.

ida_F said...

to aziyana: rasanya sebab dia takde adik lagi.. semua akak bleh handle dan uruskan.. tapi bab amik air sendiri, mandi sendiri, makan sendiri ..dia pun dah reti buat.

to tunfrida: thanx to the opinion, rasa bertuah ada juga kengkawan (kelab ibu2 muda sekalian) yang sudi bg pendapat.. boleh belajar dari pengalaman orang lain

fuadnis said...

ida,
afiq tu berape tahun yek??klu sebaya cam ukail rasenye dah bleh bdikari pakai baju sdiri kot..sebab ukail pun dah bleh pakai baju n seluar sdiri..tapi bukan nis yg training dia..dia sdiri yg nak pakai sdiri tanpa dibantu..mgkin sebab dia rase dia dah besar kot..he..he..nis pun tak terpikir sebelum ni utk ajar dia..pasal anak br sorang, so everything nis manjakan dia..takpe..for afiq,pelan2la mencube yee..