Thursday, June 24, 2010

am i should hire a maid?

terfikir soalan ini setiap kali 'terlepak' keletihan menyediakan dinner lepas abis waktu keje.

abis keje dah 5.30 ptg. sampai ke rumah boleh capai 6.00 lebih. biasanya, tak lepak dah..schedule keje dah tersusun kat kepala.. nak buat mana satu. yg penting kena defroze bahan mentah utk dinner.

mengharapkan agar abahnya tak ke mana-mana utk mengawal 2 hero yang aktif.. terutama hero si kecik supaya tidak merangkak ke dapur. abis masak, kul 7.30 baru bleh duduk. ops, belum lg. suap si kecik dengan buburnya. sambil bergilir solat maghrib dgn abahnya. itupun kalau abahnya takde tuition.

kul 8.30, memang dah terlepek keletihan. ni belum anak dah sekolah. nak teman buat homework lg. pastu terfikir..

"best kan kalau ada maid"

yg menambah keinginanku juga..both of my sisters dah ada maid. sejak dah pregnant ni, lg tak larat buat keje.

camne ye..

2 comments:

Che Ta said...

hi dear, tumpang lalu
i'm very much at the same junction as yours.. pregnant with my 3rd, battling with housechores and KL traffic.. both kids are very much attached to me, their daddy working at odd hours so most of the time there'l be me and only me to do everything..
always dream ada helper musti bes kan? but at times rasa mcm not much sgt pun, i stil can cope, at least until now.. but who'l know what will happen when we had the baby later? mesti chaos giler.. mana nk tgk si kakaks, nk handle baby, masa tu la nk masuk toilet tak tahan2 dah.. api dpor tgh marak.. haiyaaa.. sure terduduk sorg2..
and paling taktahan bila i sakit, nk hantar derang ke nursery pun tak larat nk drive.. so biar je la derang main.. but stil we cant have good rest kan, stil nk kena masak, mandikan derang..
maybe, i'l hire a maid right after i deliver, calonnya udah ada.. alhamdulillah..
thanks ya!

ida_F said...

thanx che ta for the comments. terubat rasa hati bila kita ada kawan boleh share same problems.

sedang melalui 3 bulan pertama pregnant yg sngt tak larat, my house is totally in a mess. tunggang langgang. i just let it be.

i already told my hubby about my planning to hire a maid. dia kata, boleh je.. tgok la nanti.

anyway, good luck to both of us.