Monday, May 31, 2010

potty training.

when i fetch arif and afiq at their taska yesterday, their pengasuh told me.. afiq dah 3 kali terberak dalam seluar. sampai kena pinjam baju kawan dia. biasanya, kalau kat rumah, he will asked me to put on his diaper kalau dia nak berak. buang air kecil dah ok.

dan kalau kat taska, for this while, dia tahan.. kat umah baru dia berak. maybe yesterday he cannot stand anymore. i asked them if he got diarrhea.. but they said his poo seems normal. tak macam cirit birit pun.

huh, pening juga. dulu, ada juga ajar ke toilet.. tapi dia penggeli. bila suruh dia cuci lepas buang air guna left hand dia.. dia kata:

"tanak, nanti tangan afiq kotor"

isk.isk. so, semalam masa ambil dia.. pengasuhnya kena pakaikan pampers sebab takut terberak lagi. but then, afiq is expected i will scold him.. tapi aku tanak bagi dia lagi rasa bersalah. he already crying when he saw me.

i just calm him down, bagitau yang aku tak marah pun dia. tanya dia elok2.. secara tak langsung ajak dia gi toilet bila sampai rumah. still..3 kali duduk atas toilet bowl tapi tak buang apa2 pun. takpe, at least dia dah tak takut duduk atas toilet bowl.

so, malam tadi agak letih sikit sbb kena memberus 3 pasang bajunya yang tercemar, campur baju kawan dia yang dia pinjam..kena pulangkan semula hari ni. dan aku bekalkan 2 kid's brief kat dia..kalau dia terberak pun, tak terus jatuh ke lantai macam semalam..

kat facebook, aziyana ada bg satu laman web berguna tentang potty training.. tak dapat nak kongsi kat sini sebab ni guna wireless ofis. tak leh buka FB. anyway, thank u.

antara pesanan dlm website tu (kalau tak silap anaksoleh.com), kita kena ambil cuti seminggu untuk train anak membuang di toilet. ya! i'll plan for it.

being a mum is a gift, its price is restless..(words from ifaz)

2 comments:

nurul aziyana said...

ok i share kt cni..hehehe
blh tgk http://anakkusoleh.com/?p=131
ada 4 bhgn..so bc smpai part 4..erm web ni pun bagus utk rujukan nk ajar anak soleh

ida_F said...

memang menunggu komen dr awak.. hehe. tq