Sunday, October 25, 2009

anak x sihat.

perhatian kpd yg mengandung anak pertama atau yg baru mendirikan rumahtangga.. menabunglah utk anak yg bakal dilahirkan.. banyak abis tau.

itulah luahan rasa hatiku (yg hantar anak ke taska). lepas batuk2 dan selsema.. ni kena demam campak.. bulan ni je, dah beratus abis utk medication. nasib la kami menabung. ada budget bulanan utk anak sakit.

hari ni kena amik leave. jaga anak.kak wah(owner taska) dah pesan awal2. mana2 anak yang demam sikit2 pun jgn bawa. tapi yg geramnya ada yg bawak. isk.

last week, terdengar teguran kak wah kat sorang ibu pasal bawak anak dia yg ada measles (bintik merah) ke taska. masa tu aku tak terjangka apa2 la. a day after plak, my baby naik bintik2 meraah kat badan dia. balik2 tu, badan dah panas. cek suhu.. 39.5. terus bg ubat demam.

esoknya(sabtu), bawak pergi klinik kanak2.. dapat ubat demam dgn ubat sapu. kalau kita yang dah besar kena gatal2 demam campak pun, tak selesa..inikan baby. asyik merengek. memang restless weekend le. aduuh. abg afiq nya dah dibawa ke jengka oleh neneknya, OK la sket nak jaga baby.

hari ni, arif dah tak demam..measles dia dah kurang dari semalam.. stil merengek nak suruh pegang aje. Alhamdulillah.

inilah nasib hantar anak ke nurseri. rasa2nya kena cari rumah org juga ke? hmm..

p/s selamat pengantin baru to zuhaimi..

4 comments:

Ida_Iara said...

betul tu..org pun dah rasa saat sukar bila anak sakit tapi wang poket sikit..last2 skrg amik insurans+tabungan utk Lutfi..di samping menabung secara potongan gaji bulanan utk dia..sediakan payung sebelum hujan kan??cuti taun ni saje lebih kurang 15hari sebab Lutfi xsihat.selalu demam especially bila nak tumbuh gigi..(skrg dah masuk 16 btg dah..mcm x caya je cepatnyer tuh..)

p.s::Kak Ida,masukla contest online smileykidz tuh..

non รจ italiano said...

salaam, Ida.

kesiannya Ariff, harap-harap tak berapa teruk la...umur dia dah dapat suntikan utk chicken pox ke? wpun anak dah dua, aku aku tak ingat. hehh

you're right ttg simpanan utk kecemasan esp. perubatan anak2.

letak rumah orang, atau nurseri, atau cari babysitter jaga dirumah sendiri, bab sakit ni kadang tu adalah perkara yg tak dapat elak. cuma risiko lebih tinggi utk dapat jangkitan kalau anak di taska sbb bergaul dgn lebih ramai kawan. tu je pd pndapat aku.

setiap ibu bapa anak2 yg dihantar tu MEMANG seharusnya ambil perhatian lah, tak patut sambil lewa je.

semoga ariff sembuh seperti sediakala.

ida_F said...

to ida: itula keadaannya ada anak kecik.. kena tabah.lepas2 ni, giliran adik2 arif, afiq dan lutfi!.. lutfi dah ada 16Batang GIGI?? mak aih.

to normi: Alhamdulillah arif dah OK sket, stil nak kena amik cuti sehari lagi esok.. biar dia betul2 baik. harap2 lepas ni antibodi dia kuat sket, kalau selalu sakit juga, kena consider cari org persendirian jaga baby plak..

Fertzy said...

ida, good to have pengasuh yg boleh jaga anak kita ajek.cubalah cari, kot kot ada....

me dulu mmg refuse to send baby to nursery atas alasan2 mcm nie la. lagipon i had done the thorough checking and everything, nursery yg ada at my place nie tidak memenuhi kehendak hati.(ini mmg by choice, tp kalau dah tadek choice nak wat camana).

so, hantar ke rumah pengasuh. but biler anak dah 2, aku kesian dkt pengasuh, memula nak provide maid ke rumah pengasuh so that she will be having a helping hand, tp pk2 ....might as well maid duduk dgn kami ajek.

btw, i pray for Arif speediest recovery. u take care too, ya?