Saturday, April 24, 2010

pengucapan awam di induksi

siapa yang pernah pergi induksi, inila perkara wajib yg perlu di lalui..
Bukan shj kena buat..tp,pengucapan awam kita akan dinilai..

At first, aku mengeluh sbb aku ada truma pasal berucap2 kat depan ni. Nerves tak ingat.. Nanti suara jd ketar-ketar,mcm nk nangis.. Nak pengsan pun ada. Macam mana ye nak buat?(mcm mana nk naik pangkat camni)

pengucapan awam sangat memberi ilmu..topik2 yg dikongsi best2..antara menjadi faveret:
- tazkirah dr ust muzairy(insaf)
- cara mengurangkn gugup
- cerita disebalik KLCC(rupanya tun mahathir yg reka rekabentuk)
- berapa lama hayat sebuah tyr, 5 tahun je..
- mengenal peribadi dr coklat
- disebalik aksi kucing..

Dan byk lg..

dalam pengucapan awam..tak semua ada bakat memberi ucapan.. Tak semestinya yg senyap, pendiam tak boleh memberi ucapan dan menarik perhatian dgn baik..i really salute them cause i'm not that good..

My dream: can give public speaking well.. Sapa ada tips..?

Aku bg ucapan:tips mengenal peribadi melalui tulisan..
Gugup,somehow still OK.

2 comments:

Ari said...

masa aku ada bersama korang di polisas, takde org pn nk minta tips public speaking kat aku, padahal aku ada ilmu tu, hee..

ida_F said...

itula en ari..
tak sempat menuntut..