Wednesday, December 9, 2009

train our child

biasanya dari kecik la kita kena ajar anak sket. as we all concern, anak2 dari dalam kandungan hingga ke usia 5 tahun paling cepat belajar.

from my observation, ada beberapa perkara yang kita bleh try untuk train anak:

1. biasakan dia tolong kita buat kerja as simple as masukkan baju kotor dia dalam bakul, atau buangkan sampah dalam tong. (selalunya bg afiq, botol vitagen). lepas dia tolong, MESTI balas 'terima kasih'.. atau cium dia sbb dia tolong.

2. ajar sahaja apa2 perkara yang dianggap complex.. contoh: pasang VCD upin ipin yang dia suka pada VCD player.. then, ajar tekan butang PLAY. my husband ajar afiq only a few times.. dia dah boleh buat sendiri.

3. berkomunikasilah dengan ayat yang betul, bukan pelat.. mereka belajar dengan cepat..

4. masa dodoikan anak untuk tido adalah masa paling akrab antara ibu dan anak (from my experience).. berceritalah dengan cerita yang memberi pengajaran dan yang menarik..

komunikasi adalah perkara paling penting dalam keluarga (belajar dari in-laws). petua-petua di atas adalah from my own experience..korang camne?

p/s. semua petua mesti ditunjangi dengan SABAR. they learn fast, but not in a shot..

3 comments:

zul said...

alangkah sedihnya jika tak dapat selalu bersama anak ketika dier sedang membesar...huhuhu

ida_F said...

sabar.. tak selamanya berjauhan..

frida[norm] said...

aku setuju, ida. Gitulah kekdahnya, kalau mahukan anak yg berkebolehan, bukan sekadar pandai membaca, tp pandai juga buat kerja..