Sunday, April 8, 2012

nasi, telur dadar dan air suam

inilah akibatnya bila dah terstop meng'update' blog.
nak memanaskannya balik, ambil masa gak. tengah serabut kepala di akhir semester, pelbagai benda nak disiapkan. Padahal setiap masa membuka internet, surfing sana dan sini. Tapi untuk mood meng'update' blog sudah ke laut sebab kepala yang serabut.

Banyak benda mahu dikongsi, tapi kali ni nak berkongsi sesuatu yang menyentuh hati. (short entri je..)

Semasa membayar makanan tengahari di kantin dalam poli ni, sambil beratur bersama pelajar.. ada seorang pelajar lelaki juga yang membayar di belakang saya. Sedang saya asyik mencari duit untuk membayar harga makanan saya, saya terdengar makcik memberitahu harga makanan pelajar itu..

"2 ringgit"

Terkedu saya melihat apa yang dibawanya. Nasi berkuah sedikit, telur dadar dan air suam. Begitu menyentuh perasaan membanding makanan yang saya ambil dengan pelajar ini. Ya Allah, mungkin sudah kurang belanjanya untuk makan, namun kehendak lapar harus dituruti. Sian mereka.

Bersyukurla kita dengan apa yang ada.. Mereka diluar sana lebih kurang bernasib baik dari kita..

1 comments:

Ida_Iara said...

ye..kdg2 kita ni selalu je tak bersyukur dgn ape yg kita ade.selalu membanding dgn org yg ade sesuatu berbanding melihat pada org yg tiada/kurg sesuatu. tp rasanye situasi student PA sy 4thn yg lalu lg menyentuh hati sy..

sy nmpk perubahan dihujung semester dia makin cengkung..kurus je..sy tny kekwn dia..sbb tny dia direct dia kata takde mslh ape,nak tau kwn dia btau ape?dia berbekalkan megi sebungkus utk 2hari mkn pny. sehari pose..sahurnye megi 1/3 bungkus, lebihnye lg utk berbuka dan mkn utk hari setrusnya.begitu la dia duk ulang utk bbrp mggu.lain2 dia byk minum air kosong aje bila lapar.. tersentuh hati sy mendengarnye. menitik air mata sy.sggh terasa sy bukan PA yg cukup alert pd student sy ms tu. dihujung sem baru sy tau.

sy panggil dia face-to-face..sbb dia dpt ptptn.tny duit dh hbs ke? katanya buat htr ke kg. buat blnja keluarga dn juga utk adik yg dpt smbg belajar kat indonesia.saat kwn2 sebaya bergaya dgn hp canggih/pakaian baru/motor hebat dgn ptptn tu..dia takde sume tu..sy hulurkn sedikit yg termampu utk dia cover blnja shngga btul2 habis sem.dia menolak mulanya..siap kata nnt sy kerja sy bayar balik kat puan. Saya cuma dpt ckp doakan kesihatan sy dan bby je(tgh preggy Lutfi time tu)..dan semoga sy slmt bersalin jua.

Habis belajar dpt keje smtra dia siap kirim satu buku ilmiah beserta himpunan doa utk sy..sngguh sy takkan lupa..dia la student paling menyentuh jiwa sy sbgai PA.

(maaf terkomen pjg pula...haha..dh mcm entri pendek dr sy..)