Wednesday, April 11, 2012

Macam produk dalam iklan..

Photo

saya sungguh berminat melihat gambar rakan-rakan yang mengambil gambar produk (terutama untuk di komersilkan) berlatar belakangkan putih. nampak bold dan cantik. Ala-ala iklan gituu. 

Maka, saya terjumpa satu laman web bagaimana mendapatkan rupa produk berkualiti ala-ala iklan menggunakan cara termurah.. secara kreatif dan hasilnya mantap.

tara.

Setup

penerangan cara-cara mendapatkan gambar seperti itu, ada tertulis secara detail pada sumber. sila lah baca kepada yang berminat. 

satu cara lagi yang lagiiiii jimat untuk dapatkan gambar seperti di bawah..

photography lighting tutorial

dengan hanya menggunakan 4 benda ini..

photography tutorial needs

bagi mendapatkan 'studio' seperti ini..

photography tutorial

WAH! hasilnya seperti gambar profesional. sumber --> http://www.handmadespark.com


tapi cara kedua ni kena pada waktu siang dan cerah je kan.. hehe



SATU lagi.

cara murah dan mudah untuk dapatkan gambar seperti ini..

A jewellery photograph taken with the diffuser, take through the side panel.

mudah sahaja. Jangan terkejut ye.. kerana ia hanya menggunakan...






jeng jeng..































I have a hole cut in the side and another in the base for overhead shots.  Click for a larger view.

Haaaa! hebat tak?
sumber --> http://www.boo.myzen.co.uk/lighting.html

i like.. i like.. i like..

dan di ceruk malam yang hening, saya pun telah menggatalkan tangan membuat 'studio konon-konon' dengan apa aje yang ada di rumah.. (jangan gelakkan wei..)

mencuba mengambil gambar produk ini.. (jgn tertipu, saya telah meng'edit'nya menggunakan photoscape)


dan gambar benang serta sekoci ini..


dengan menggunakan BEKAS makanan, bantuan cermin dan kertas putih. haha!

pencahayaan?

menggunakan application 'Brightest Flashlight' dari handset android saya je. (sebab takde lampu meja, harus beli satu)


belum berpuas hati dengan hasil. lagipun, tangan naik lenguh sebab sebelah kanan pegang dslr gedabak, sebelah lagi adjust pencahayaan dari handset. 

saya akan cuba lagi guna lightbox pula nanti. apa itu lightbox? acu tanya mr google. hehe

2 comments:

zul said...

wah, gud effort... cuma perlu usahakan agar kurang bayang pada objek, pasti lebih ummm...

ida_F said...

iye. memang sangat mengidamkan satu gambar yang cantik dan menarik.. kena usaha ni..

USAHA!!(tak jadi kerja P&P gini. haha)