Tuesday, October 28, 2008

Waa..budget lari

Cerita Langsir (bukan langsuir..)

Hari ni amik cuti rehat.. wa, first time in my work life i took leave, which is a legal one. Actually, we planned to send the 'kain' (argh.. what we call it in english? malas nak pikir) to KL since my cousin is a curtain taylor today, but my husband's leave being cancelled from his boss. i don't know why.

So, i took this precious time to go shopping.. ops no. i went to bank and curtain's shop. i went to bank to topup my savings in ASB and went to curtain's shop to order for my-new-house-curtain's railing. *railing = besi tempat sangkut langsir tu la.

The shop is just a few steps from the bank. Jiran baru sebelah rumah baru yang suggest tempat ni. Kedai nampak cikai (*cikai = tak berapa moden), tapi harga berpatutan gak la. I asked him for a quotation.

My new house has 10 windows altogether which consists 27 panels of windows. Mak aih. Itu yang kain langsir je kena beli 90 meter. Bila kira-kira (1 kaki railing = RM4.50), kos untuk railing je mencecah RM1000.

Menganga sekejap depan toke tu. My budget only RM600, since i asked my neighbour the estimated cost for railing. Tapi, toke tu kata jiran aku tu bukan double railing, tak macam yang kitorang nak buat, triple railing (scallop, body, sheer).

Lepas call husband, kitorang pun cancel buat triple railing kat dalam bilik, buat triple railing kat ruang tamu je, setiap pintu bilik pun cancel buat railing. itu later punya planning.

Lastly, dapat harga RM800 campur RM150 untuk tinted tingkap dapur, dapat RM950. still lari RM350 dari bajet asal. fuh! apa nak buat. macam ibu aku ckp.."haa..sapa suruh beli umah besar?" hak hak. susah-susah dulu, senang-senang kemudian.

Cerita Wiring ngan Lampu

Lepas husband balik keje, aku gi kedai wiring. pening nak pilih kontraktor, we just chose the contraktor recommended by pemaju. Bintang mende ntah nama kedai nya. Lepas buat quotation, adalah RM4k kena spend for wiring only. Belum masuk lampu, kipas lagi.

Tadi, kat kedai makan sambil tunggu makanan sampai, husband aku list out semua lampu ngan kipas yang nak kena beli. lampu downlight je 26 biji. satu biji tak kurang RM15. Itu survey kitorang after gi tanya lebih dari 5 kedai kat kuantan. husband aku pun amik keputusan untuk campur2 kedai. downlight beli kat Top lighting, Lampu chandeliar beli kat TAS lighting, kipas beli kat kedai cikai mana ntah kat sebelah ENG HONG stadium. ha ha ha. suka hati dia la.

Altogether, adalah RM3k. so, wiring + lampu = RM7. huhu. abis citer pasal wiring dan lampu.

Cerita Cornices

Cornices ni pun satu hal. Biasanya, cornices ni pasang untuk syiling kapur..ala2 macam border tepi. macam cacat sikit la kalau takde (sikit ke?). kitorang tempah kat JYH, since kedai plaster syiling yang kakak ipar aku recommend tu mahal sikit.

lepas discuss untuk kali ke 3 kot, buat quotation untuk kali ke 3@4, kitorang pun confirm nak beli kat situ. nak tahu berapa cost dia..? kalau campur cat sekali, harganya RM2.5k (gulp). kalau bayar lump sum, dia bagi murah dalam 5%.

Last.. Pasal kitchen kabinet.

Kitorang dah minta ada satu syarikat melayu tu ukur dapur untuk pasang kabinet couple weeks ago. tadi baru nak minta quotationnye, and design yang dia recommend.

Alhamdulillah, harga dia pun dalam lingkungan budget, RM3800 untuk kabinet dan RM2200 untuk dapur & hood. total= RM 6000.

Untuk hari ni je, 4 benda untuk rumah baru dah confirm beli.

Railing = RM950
Wiring = RM7000
Cornice = RM2500
Kitchen Cabinet = RM6000

Takpelah, pening kepala sikit. Biasalah, nak masuk rumah baru.

Ya Allah, permudahkanlah urusan dunia ku.. Hanya Kau Maha Mengetahui. Ameen.

1 comments:

yunayuni said...

salam.wah seronoknya masuk rumah baru.

i am moving to a new house jugak soon..tgh cari la consultant untuk cabinet dapur..

maybe you recommend us yours? :)