Saturday, May 4, 2013

Pengalaman Mengundi yang Lepas: Selamat Mengundi untuk SemuaEsok adalah hari bersejarah untuk semua rakyat Malaysia. 5 Mei adalah hari yang ditunggu-tunggu. 

Pilihanraya kali ini, nampak sangat meriah.. dan mungkin sengit. Kedua-dua pihak sangat bersaing untuk memenangi hati rakyat. Hari inilah rakyat menjadi Raja. 

Terkenang pengalaman mengundi yang lepas, tahun 2008. First time mengundi sebagai pemastautin tetap di Pahang, dan pertama kali mengundi sebagai seorang ibu dan isteri. Encik suami mengundi di Jengka dan saya mengundi di Selangor.

Ketika itu, adik saya juga menetap di Pahang kerana suaminya bertugas di Pahang. Maka, pada hari kejadian, saya dan adik serta anak-anak kecil kami harus bertolak ke Jengka dulu, dan kemudian bergegas ke Selangor untuk mengundi.

Teringat saya, ketika encik suami sedang memandu di Karak dan ketika itu jam sudah menunjukkan jam 3 petang, telefon bimbit kami berdering-dering. Ayahanda di rumah sudah tidak senang duduk kerana 2 UNDI masih lagi tidak sampai. Mujur kami sampai juga sebelum pengundian ditutup. (lebih kurang jam 4ptg lebih)

Dan yang paling terharu, kami berhenti betul-betul depan pagar sekolah, tempat membuang undi. Kawasan sudah lengang kerana proses pengundian hampir tamat. Dan yang paling best, ramai yang telah standby untuk memegang anak kecil kami sejurus kami keluar dari kereta dan ada yang mengiring betul-betul ke tempat mengundi. Memang rasa seperti VVIP

Alhamdulillah, kami berjaya juga menjalankan tanggungjawab.

Esok hari yang ditunggu-tunggu. Mungkin kami harus bergegas juga balik, namun berhati-hati dijalan raya. Kali ini, saya memerlukan 3 orang untuk standby, kerana kini anak saya sudah 3.. berbanding seorang sahaja pada tahun 2008. Dan kembali merasa dilayan seakan VIP.. ada yang tolong buka pintu kereta, mungkin? (perasan..)

Selamat Mengundi kepada Semua. Manfaatkan Undi anda untuk 5 tahun sekali ini. Pilihlah Yang TERBAIK.

0 comments: