Thursday, August 20, 2009

setel refund n bottlefeeding

pada suatu ketika, ada sepasang suami isteri yang dijemput untuk mendengar
promosi satu pemeriksaan kesihatan oleh sebuah syarikat perubatan. siapa yang
pegi dapat free sekali cek kesihatan. si istri yang tahu suaminya ada sakit dada beria-ria ajak pergi dengar, moga kali ni si suami terima offer untuk buat cek kesihatan tu. namun, harga untuk package pemeriksaan tu lebih 10 ribu (gilo apo)
untuk 10 kali cek.

punyalah si promoter tu cerita, promote..dari pukul 12 tgh sampai kul 2 (lama tu, dah la tak bg makan apa-apa).. kalau setuju kena swipe kat kredit tang tu juga.. kalau tak, harga offer tak dapat..(lagi gilo). si suami punya tak setuju. si isteri (yang cepat kesian) pujuk suami suruh amik.. si suami decline gak..suara pun dah agak tinggi. dipendekkan cerita, si promoter pujuk si isteri swipe kad kredit, duit pendahuluan.. rm2ribu.. fikir2 dulu kat rumah.. kalau tak setuju, boleh dapat balik duit tu.

si isteri setuju.. (kononnya kesian kat suami). swipe la kad kredit. (melayang
duit).
balik dari tempat tu, kena brainwash dgn suami.. marah sebab gi swipe..

"mana ada orang buat pemeriksaan banyak kali, sekali cukup la..kalau dah
cek ada sakit, gi la buat rawatan.. pikirla sket" si suami bebel.
"betul juga" bodoh juga si isteri ni.

akibatnya, masa nak cancel rm2ribu tu. si promoter kata.. 2 bulan baru dapat. APA? bulan2 sapa nak byr?? itulah, derhaka lg!..
***

cerita di atas adalah kisah benar. aku lah tu si isteri. HAHA. semalam, hari paling gembira, baru setel refund duit tu.. setelah 5bulan! peh! suami particular pasal duit2 ni..membebel ajer selagi tak setel.

***

these few days, i need to struggling with arif for bottlefeeding training. its almost two weeks before i back to work. arif need to get used bottlefeeding or else he will get hungry. rasa kesian gak bila kena bergelut ngan anak, force him to hisap botol. tak sampai hati. tapi nak buat camne, its for his own good.

i get thru internet, if there any other suggestion to get arif easily accept his bottle-nipple. ada la sket2. ada kata kena biasakan a month before get back to work, feeding using spoon, minta mertua jaga anak for a month utk train anak. no shortcuts.

afiq dulu pun, kena suap pakai sudu kat taska. tp dulu taska tu allow moms dtg whenever free for breastfeeding, but now i heard only in specific period je. 1.00 to 2.00 only. kalau ada kelas waktu tu, camne? melapar la anak aku sampai petang..

harap2 bulan puasa ni, the training get more effective, aku pun terpaksa suap botol gak kat arif, or else i get shaky menjelang buka puasa.. tak cukup tenaga. moga Allah permudahkan!Ameen..
~esok balik KL, jumpa pakcik makcik arif..yeay!!

2 comments:

frida said...

betul ida, no shortcuts.
aku tak da pengalaman ttg tu tp pengalaman kawan2 lain gitulah...

get him used to bottlefeeding.
kawan2 lain boleh, takkan arif tak boleh...kan arif kan..kan??

bapa malaya said...

aku pula pening,,,anak2 aku pantang nampak botol....(dgn muka kesian),,"ibu-ibu. ayah-ayah cucu-cucu (susu,susu).aku pun tepuk dahi...terus ke dapur....

bapa pening....