Thursday, August 19, 2010

kek gula hangus plak


sory la sebab asyik interprem makanan. hehe. bulan puasa ni macam-macam resepi rasa nak try. yang ini amik dari http://www.myresipi.com/top/detail/647

sangat mudah. semudah A-B-C

KEK GULA HANGUS

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
balik tengahari dari ofis, bancuh bahan2 ni.. perap 3 jam, balik dari ofis kul 6.. bakar.. Walla.. baunya sangat best. anak pun suka.

'sarang'nya tak jadi sangat sebab kurang soda bikarbonat tak perasan tinggal sikit.

selamat mencuba.

1 comments:

Norm said...

my feveret nih...mmg sedap. anak-anakku pun sangat suka, ida. kalau tak bikin kek coklat,kek ni sebagai ganti utk diorang.